Co dělat při nálezu psa

V Klášterci nad Ohří odchytává volně pobíhající pejsky Městská policie a proto v případě ztráty nebo nálezu psa je v první řadě nutné je informovat na Mob.: +420 606 629 868 pokud budou mít ztrátu hlášenou rovnou Vás kontaktují a nemusí umístit pejska do útulku.

Zde jsou všeobecné rady co dělat v případě nálezu pejska:

  • Kontaktujte obecní/městský úřad či útulek s odchytovou službou, případně policii, nejlépe městskou. Informujte se, zda někdo zvíře nehledá, nález nahlaste útulku, právě tam ho majitel pravděpodobně bude hledat nejdříve, případně u veterináře nechte nalezeného psa (kočku) zkontrolovat, zda nemá čip. Číslo čipu nahlaste Národnímu registru zde narodniregistr.cz
  • Pokud je zvíře tetované, zkuste plemennou knihu, kde podle čísla zjistí chovatele a dají vám kontakt, chovatel by měl mít kontakt na majitele svého odchovance. U psů je to Český kynologický svazČeskomoravská kynologická jednota  či Českomoravská kynologická unie –  Plemenné knihy pro zjištění tetovaných  čistokrevných psů. Oslovte rovněž příslušný chovatelský klub a nahlaste nález poradci plemene a poproste ho, aby nález inzeroval na klubových stránkách.
  • Ostatní pejsky dříve tetovaly ve slabinách taky útulky Praha – Troja, Plzeň Valcha, Ostrava – město, Kroměříž a  Ústí nad Labem, pokud je pejsek starší a kříženec.  Tetování však může být rovněž zahraničního původu a dohledat chovatele je pak velmi složité.
  • Do útulku můžete zvíře odvést také vy, ale předem se s ním telefonicky dohodněte, některé útulky berou jen zvířata po dohodě se starosty či policií přímo od policie. Obec dle zákona je povinna se postarat o nalezené zvíře tak, aby nedocházelo k týrání. Nenechte se tedy odbýt případnou neochotou zastupitele obce, jste v právu.
  • Zvažte bezpečnost odchytu zvířete, při pokousání psem nezjištěného původu, který uteče, riskujete pobyt na infekčním odd. nemocnice s preventivní léčbou vztekliny. Pokud se budete pokoušet jej chytit, delším přemlouváním si můžete získat jeho důvěru, pomůže, máte-li také psa, který je mu sympatický, případně odchyt na pach háravé feny (natřít na kalhoty), nebo vytvořit cestičku ze žrádla vedoucí na zahradu či do průchodu domu, který lze zavřít. Pokud nemáte po ruce provaz nebo vodítko, zkuste mu okolo krku dát třeba šálu nebo šátek. Přiveďte jej domů, dejte mu napít. Nevypadá – li zraněný, tak i nažrat. Kontaktujte útulky a zanechejte oznámení o nálezu. Na místo, kde jste jej našli, vyvěste také oznámení a informaci, kam může majitel přijít nebo volat. Nechte zprávu o nálezu též na internetu (www.utulky.estranky.cz).  Navštivte se zvířetem veterináře.